top of page

Wat is mediation?

Mediation is een vorm van bemiddeling in conflicten, waarbij een neutrale bemiddelingsdeskundige, de mediator, de communicatie en onderhandelingen tussen partijen begeleidt om vanuit hun werkelijke belangen tot een gezamenlijk gedragen en voor ieder van hen optimale besluitvorming te komen. (bron: Alex Brenninkmeijer).​ Voorts heeft mediation kans van slagen als:

​

  • Er sprake is van een langdurige relatie;

  • Partijen er gezamenlijk uit willen komen;

  • Er een wil is om te onderhandelen;

  • Een snelle oplossing gewenst is.​​​

​

Mediation werkt als u wilt voorkomen dat er een hoogoplopend kostbaar conflict ontstaat. Zeker als u samenwerkt en er een situatie is ontstaan die invloed heeft op uw persoonlijke relaties of zakelijke belangen. Of er is al besloten te stoppen 'met elkaar' en de afwikkeling moet geregeld worden. Dat kan bij arbeidsconflicten en samenwerkingsproblemen of bij zakelijke (business) geschillen.

​​

Breukhoven Mediation begeleidt u hierbij onafhankelijk, neutraal en onpartijdig. De focus ligt niet op het achterhalen van de waarheid of wie het gelijk heeft. Mediation zorgt er voor, dat er over en weer inzicht en begrip wordt verkregen, teneinde een door alle partijen bedachte en gedragen oplossing. Dit alles zonder een gang naar de rechter: het scheelt u tijd en kosten. Tot slot zet u een bestendige en duurzame punt achter uw kwestie.

De vier fasen van mediation

Stap voor stap naar een oplossing

Fase 1. De basis wordt gelegd.

  • Grondbeginselen over mediation worden besproken en overeenstemming gevonden tussen cliënten over de te bespreken kwestie. Één en ander wordt bekrachtigd met het ondertekenen van de mediationovereenkomst.

​

Fase 2. Beweging aan alle kanten.

  • Van individuele standpunten naar het gezamenlijk belang. Wat precies het probleem is wordt stap voor stap verhelderd en duidelijker gemaakt. Wanneer belangen bij partijen gezien zijn, wordt geprioriteerd en gerubriceerd.

​

Fase 3. Diepgang en verkenning.

  • Een omvangrijke fase: praktische, creatieve brainstorm. Welke opties zijn er, met welke impact en wat doet dat met de ander? Hier wordt écht onderhandeld. Hard op de zaak, zacht op de relatie: onderhandelen met resultaat.

​

Fase 4. Afronding.

  • Cliënten komen tot een gezamenlijk door hen bedachte en gedragen oplossing. Een laatste stap waarin externe professionals betrokken kunnen worden. Met een handtekening onder een afsprakenlijst of een (slot)overeenkomst is het conflict geheel (of gedeeltelijk) opgelost.

bottom of page