Arbeidsmediation voor u als werknemer
Wat mediation voor u als werknemer kan betekenen.
U krijgt mediation aangeboden via uw werkgever? Daan Breukhoven heeft ruim 20 jaar ervaring met de dynamiek van verhoudingen op de werkvloer. Arbeidsmediation is een specialisme binnen mediation en wordt gezien als 'een vak apart'. Deze pagina is gemaakt voor werknemers. Bent u werkgever? Klik dan hier voor meer informatie voor u als werkgever.
Bij arbeidsconflicten is er:​
-
sprake van een vorm van gezagsverhouding;
-
qua arbeidsverhouding een eigen wettelijk kader;
-
psychosociale impact.
Als arbeidsmediator is Daan gecertificeerd MfN-registermediator en aangesloten bij oa. de Vereniging Arbeidsmediators Nederland (VAN) en heeft tevreden cliënten. Hij verzorgt mediations binnen publieke/ private organisaties in een kleine samenstelling of in groepsverband. Daan is gespecialiseerd in het begeleiden van vastgelopen situaties op de werkvloer en complexe conflicten die gerelateerd zijn aan werk binnen organisaties.
Arbeidsmediation wordt ingezet bij:
Functioneren
Verstoorde relaties
Ontslag
Mediation
Achtergrondinformatie over mediation
U zit als partij altijd vrijwillig aan tafel, maar niet vrijblijvend. De uitgangspunten van mediation zijn troef: er wordt een vertrouwelijk gespreksklimaat gecreëerd en bovendien is iedereen -dus ook de mediator- gebonden aan de geheimhoudingsverklaring. De definitie van mediation is volgens Alex Brenninkmeijer: “een vorm van bemiddeling in conflicten, waarbij een neutrale bemiddelingsdeskundige, de mediator, de communicatie en onderhandelingen tussen partijen begeleidt om vanuit hun werkelijke belangen tot een gezamenlijk gedragen en voor ieder van hen optimale besluitvorming te komen”.
​
Mediation doorloopt een aantal stappen en fasen. Deze zijn niet vastomlijnd maar kennen wel een bepaalde structuur:
Fase 1
Kennismaking
De basis wordt gelegd. Grondbeginselen worden besproken. Overeenstemming tussen clienten over de te bespreken kwestie.
​
Een en ander wordt bekrachtigd met het ondertekenen van de mediationovereenkomst.
Fase 2
Exploreren
Van individuele standpunten naar het gezamenlijk belang. Wat precies het probleem is wordt stap voor stap verhelderd en duidelijker.
​
Wanneer belangen bij partijen gezien zijn, wordt geprioriteerd en gerubriceerd.
​
Fase 3
Opties
Een omvangrijke fase: praktische, creatieve brainstorm. Welke opties zijn er, met welke impact en wat doet dat met de ander? Hier wordt écht onderhandeld.
​
Hard op de zaak, zacht op de relatie: onderhandelen met resultaat.
Fase 4
Afsluiting
Cliënten komen tot een gezamenlijk door hen gedragen oplossing. De laatste stap waarin externe professionals betrokken kunnen worden.
​
Met een handtekening geldt de (slot)overeenkomst in rechte.
​
Wanneer mediation voor u als werknemer?
Waarschijnlijk bent u door uw HR collega, leidinggevende of via-via gewezen op mediation. Het beste moment om het inzetten van mediation te overwegen, is volgens Daan wanneer er situaties dreigen die persoonlijke irritaties welhaast onvermijdelijk maken. Dan is het voor uw werkgever nuttig om mediation in te zetten. Veel soorten zaken zijn geschikt voor mediation, mits u en uw andere partij gezamenlijk bereid zijn zich in te zetten voor een oplossing én de onderhandelingsruimte (mandaat) hebben van uw werkgever of deze kunnen creëren.
Er zijn indicatoren te herkennen om mediation te overwegen:
• verstoorde communicatie;
• met het volle gewicht op standpunten blijven staan;
• gebrek aan erkenning over en weer;
• botsende ego’s;
• resultaats- versus inspanningsverplichtingen;
• discussie over verdeling verantwoordelijkheden of interpretatie arbeidsvoorwaarden;
• eenzijdige beëindiging van de arbeidsovereenkomst.
Uw mediator is Daan Breukhoven
Daan Breukhoven (1983) is vijftien jaar in het bedrijfsleven op interim basis werkzaam geweest. Met referenties in het mkb, de (semi)overheid en het grootbedrijf. Daarvoor is hij van 2001 tot 2006 werkzaam geweest bij Politie Utrecht. Met een studieachtergrond in psychologie en rechten neemt hij veel kennis en ervaring mee op het gebied van werknemers, werkgevers en organisaties. Daan is MfN-registermediator en houdt als jurist zicht op het wettelijk kader. Cliënten waarderen zijn (in)formele aanpak en grenzeloze nieuwsgierigheid naar de mens aan tafel, inclusief het geschil. Hij begeleidt partijen luisterend en vragend naar de door hen wederzijds bedachte en gedragen oplossingen.
​
Daan is 'externe mediator' bij uw werkgever. Dat betekent dat hij volledig los staat van de organisatie. Uiteraard is er ooit een kennismaking tussen ons geweest. Daarin wordt een bak koffie gedronken en is er een offerte uitgebracht. Wat weer geresulteerd heeft in een overeenkomst van opdracht waarbij uw werkgever "Verwijzer naar Mediation" is geworden. Daan gaat in zijn samenwerking met werkgevers uit van een langdurige en bestendige relatie. Dat doet hij sinds 2013 voor een select aantal zeer tevreden cliënten en opdrachtgevers.
Tarief
Het uurtarief wat Breukhoven Mediation hanteert is € 195 exclusief 21% btw. Dit wordt door uw werkgever betaald.
Voor een gemiddelde -niet gecompliceerde- arbeidsmediation kunt u uitgaan van circa 12 uur. Dit betreft een indicatie.
U wilt Daan als uw mediator?
1
Neem contact op met uw HR afdeling of leidinggevende
Om de zuiverheid te behouden, kunt u uw vragen voorafgaande de mediation aan hen stellen. Bent u inmiddels partij in mediation bij Breukhoven Mediation? Dan kunt u Daan met medeweten van de andere partij bellen: 06-55113302 of stuurt u met medeweten van -en in cc- de andere partij een bericht via: info@breukhovenmediation.nl.
2
Bijeenkomsten
Wanneer u mediation ziet zitten kunt u dit aan uw HR collega of leidinggevende doorgeven. Wij ontvangen van uw werkgever dan een bericht met alleen uw contactgegevens. Inhoudelijk over de casus en achtergrond niets. Vanaf daar nemen wij het over en heerst er radiostilte tussen uw werkgever en Breukhoven Mediation. Wanneer u tot mediation besluit over te gaan, wordt er individueel met u afgesproken. Vervolgens doorlopen weplenair een aantal fasen. Tot slot worden de door u wederzijds bedachte en gedragen oplossing opgetekend, teneinde het ondertekenen van een definitieve (vaststellings)overeenkomst of slotbericht.
3
Einde van de mediation
U bepaalt zelf wat wel en niet naar buiten gebracht mag worden. Als de mediation na verloop van tijd is afgerond ontvangt uw werkgever van Daan zelf een eindbericht waarin staat dat de mediation is beëindigd.